29 Aralık 2009 Salı

Çikolatalı ve Hindistan Cevizli Pay


Malzemeler

Hamur için,
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
5 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 paket gurme vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 su bardağı un

arasına:
5 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı damla çikolata

Yapılışı

Hamur için un ve kabartma tozu hariç diğerleri derin bir kapta karıştırılır.Ardından kabartma tozu karıştırılmış un ilave edilip yoğurulur ve iki eşit parçaya ayrılır.Hamur parçaları unlanmış zeminde oklava ile yerleştirilecek kalıba göre açılır.İlk hamur parçası kalıba yerleştirilir. Hindistan cevizleri şeker ve yumurta akı ile karıştırılır ve hamurun üzerine yayılır. Daha sonra damla çikolatalar da serpiştirilip, diğer hamur parçası üzerine kapatılır. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bol kakaolu ve bol çikolatalı bir pay yaptım bugün. Arasına da hindistan cevizi koyarak hem renklendirdim hem tatlandırdım. Biskrem gibi oldu biraz, içindeki damla çikolatalar erimişti çünkü, tam da istediğim gibi aslında:) Benim gibi çikolatanın sütlüsünü sevene göre biraz ağır gelse de, insanın canı arada böyle bol ve bitter çikolatalı şeyler çekiyor. Denemeniz dileklerimle..

25 Aralık 2009 Cuma

Çilekli Pudingli ve Mısır Gevrekli Kurabiye


Malzemeler

1 adet yumurta
yarım çay bardağı sulu yoğurt
1 tepeleme dolu yemek kaşığı margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket çilekli puding
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker
3 su bardağı kuru meyveli mısır gevreği
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta

Yapılışı

Eritilmiş margarin,sıvı yağ,yumurta,şeker ve yoğurt derin bir kapta karıştırılır.Üzerine una karıştırılmış kabartma tozu,un,nişasta,mısır gevreği ve çilekli puding (toz karışım) eklenip,yoğurulur.Daha sonra eller sıvı yağ ile yağlanıp,kurabiyelere şekil verilir.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip,önceden ısıtılmış fırında,kızarana dek pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Ve bir başka tatlı krizi daha bu kurabiyelerle atlatıldı:)Uzun zamandır mutfak dolabını mesken edinmiş kahvaltılarımdan ziyade çay yanında çerez niyetine arada da tariflerimde yer bulmuş mısır gevreklerini artık bitirmem gerektiğini bugün idrak ettim:)Mısır gevrekleri kırmızı meyveliydi o yüzdendir ki çilekli pudingi de yanına yoldaş ettim ve başladım kurabiyemi yapmaya:)Sonuçta, resimde gördüğünüz normal bir kurabiye gibi duran ama normal olmayan kıtır,nefis bir kurabiye çıktı ortaya:)Denemeniz dileklerimle..

23 Aralık 2009 Çarşamba

Kuru Domatesli Krakerler


Malzemeler

2 adet yumurta
50 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı yoğurt suyu
1.5 yemek kaşığı ev salçası
1 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
kırmızı toz biber,karabiber
1 avuç kuru domates
3-3.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Yapılışı

1 yumurtanın sarısı ayrılıp,beyazı ve diğer yumurta derin bir kaba aktarılır.Eritilmiş margarin,sıvı yağ,yoğurdun suyu,salça,tuz (ev salçası tuzluydu o yüzden tuzunu az kullandım),şeker ile baharatlar tel bir çırpıcı yardımı ile karıştırılır.Önceden ıslatılmış kuru domatesler küçük küçük doğranır ve karışıma ilave edilir.Una karıştırılmış kabartma tozu ve un da yavaş yavaş ilave edilerek yoğurulur.Yumuşak bir hamur elde edilir.Un serpilmiş zeminde oklava/merdane ile açılıp,yuvarlak kalıplarla kesilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.Yağlı kağıt serilmiş tepsilere dizilip,önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bir önceki gün pizza kraker yiyordum ve birden kendi kendime ben bunlardan neden yapmıyorum dedim:)Birebir pizza kraker olmasa da çakmasını yapmış ve sizlere sunmuş bulunmaktayım:)Bu krakerleri kuzenime göndermek için yaptım.Umarım beğenerek ve afiyetle yer..Denemeniz dileklerimle..

21 Aralık 2009 Pazartesi

Salepli,İncirli,Cevizli Kurabiye


Malzemeler

1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
50 gr teremyağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı salep
5 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
3 yemek kaşığı ince doğranmış ceviz
8 adet kuru incir
2.5-3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı

İncirler sıcak suda ıslatılır.Margarin eritilip, sıvıyağ ile birlikte derin bir kaba aktarılır.Yumurta,yoğurt,şeker,tuz ve salep de eklendikten sonra tel çırpıcı ile karıştırılır.Yumuşayan incirler minik minik doğranıp, cevizlerle birlikte kaba aktarılır.Una karıştırılmış kabartma tozu da ilave edilir. Un yavaş yavaş eklenerek, yoğurulur.Yumuşak bir hamur elde edilir.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine,istenilen şekil verilip,dizilir.Önceden ısıtılmış fırında pembeleşene dek pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Kurabiye mi kek mi ne yapsam da tatlı krizlerimi atlatsam diye mutfakta oyalanırken, açık mutfak dolabının içinde masumca duran salep bana göz kırptı:)Ben de onun güzel kokusuna aldandım ve kendisini kurabiyemde kullanmaya karar verdim:)Şöyle bir aklımda salebin kurabiyede ne ile güzel olacağını kestirdim ve incir ile ceviz birleşimine karar verdim.Salep gerçekten çok hoş bir tat verdi. Ayrıca,incir ve ceviz de harika tatlarına ilaveten bir kıtırlık bir çıtırlık kattı kurabiyeme:)Biz sonuçtan çok memnun kaldık ve akşam çayının yanında yenmek üzere kurabiyelerimizi bir kenara ayırdık:)Denemeniz dileklerimle..

18 Aralık 2009 Cuma

Sucuklu,Domatesli Pizza ve Mim


Malzemeler

Hamuru için:
yarım bardak ılık su
yarım bardak ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2-2.5 su bardağı un

Üzeri için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı su
yeterince ince sucuk dilimleri
1 su bardağından biraz fazla rendelenmiş kaşar peyniri
3-4 adet çeri domates
2 çay kaşığı kekik

Yapılışı

Hamur için,ılık süt ve su derin kaba aktarılıp,içine maya ve şeker eklendikten sonra biraz bekletilir.Ardından tuz,zeytinyağı eklenip,unda yavaş yavaş ilave edildikten sonra yoğurulur.Unlanmış bir zeminde pişirilecek tepsiye uygun şekilde açılır ve tepsi yağlandıktan sonra hamur içine yerleştirilir.Salça,zeytinyağ ve su karıştırılıp,hamurun üzerine sürülür ve yarım bardak kaşar peyniri serpilir.Çeri dometesleri yuvarlak şekilde kesilir ve bir sucuk bir domates olacak şekilde hamurun üzerine dizilir.Üzerine kekik ve ardından kaşar peynirleri serpilir.Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bugün, canım çok çektiği için pizza yaptım:)Çok da leziz oldu.Öğrenciyken dışarıda yediğim pizzaları aratmadı bana:)Ayrıca önceki pizza tariflerimde kullandığım hamurdan farklı bir hamur tarifi kullandım bu sefer ve bu daha çok hoşuma gitti. Yeni pizza hamuru tarifleri denemeyeceğime söz vermemekle birlikte,bu pizza hamurunu bir süre kullanmayı düşünüyorum:)Özellikle sucuklu ve domatesli pizzaya kekik çok yakışmıştı,kesinlikle tavsiye ederim..Velhasıl,bizler mmmmm sesleri eşliğinde yedik pizzamızı:)Denemeniz dileklerimle..

Mim:

Sevgili Edacığım beni mimlemiş.Teşekkür ediyorum ve işte sorular ve cevaplar..
1.Sizi en çok üzecek olay: Sevdiklerimin acısını görmek olurdu heralde.Allah korusun..
2.Nerede yaşamak isterdiniz: Sevdiklerimle beraber,mutlu olduğum bir yerde..
3.Yaşayabileceğiniz en mutlu an: Hayallerime kavuştuğum anlar..
4.Hangi hataları hoşgörüyle karşılayabilirsiniz: Kasten yapılmamış olan ve kötü sonuçlar doğurmayan hataları.
5.En sevdiğiniz erkek karakter: The Mentalist'ten Patrick Jane.
6.Tarihteki favori kahramanlarınız: Kendime kahraman seçen bir insan değilim..
7.Gerçek hayattaki favori kahramanınız: Yukarıdakiyle aynı cevap..
8.En sevdiğiniz ressam: Vincent Van Gogh
9.En sevdiğiniz müzisyen: Zamanla değişiyor ama genelde Duffy,Kate Nash,Anjulie,Mika,Lady Gaga,Kanye West,Lily Allen,Travis,Muse,Placebo vs.
10.Bir erkekte en çok beğendiğiniz özellik: Kendine güveni olması,sadık olması,temiz ve düzenli olması
11.Bir kadında en çok beğendiniz özellik: Dedikodu yapmaması
12.En sevdiğiniz erdem: Doğru sözlü ve güvenilir olmak
13.Yapmaktan en mutlu olduğunuz iş: Ruh halime göre değişir.Sevdiklerimi mutlu etmek, yemek yapmak,kitap okumak,gezmek ve mesleğimde tatmin edici başarılar kazanmak..
14.Kimin yerinde olmak isterdiniz: Kendimden başka kimse olmak istemezdim.
15.Arkadaşlarınızda hangi özelliklerin olmasını isterdiniz: Güvenilirlik,iyi niyet,gerçekçilik..
16.Kendinizde gördüğünüz en temel eksiklik: Fevri davranışlarım olabilir.
17.Hayatınızın en büyük şanssızlığı: Yaşadığım kötü olayları şanssızlık olarak görmek yerine,ders çıkarmayı yeğliyorum.
18.En sevdiğiniz renk: Kırmızı,pembe,siyah,beyaz
19.En sevdiğiniz çiçek: Hanımeli
20.En sevdiğiniz kuş: Penguen
21.En sevdiğiniz yazar: Meave Binchy,Agatha Christie,Maxime Chattam,Ted Dekker,Adam Faver vs.
22.En sevdiğiniz şair: Şiirle pek ilgilenmesem de Necip Fazıl Kısakürek.
23.Tarihte en sevmediğiniz karakter: Adolf Hitler
24.En çok isteyeceğiniz özellik: Her halükarda mutlu olmak
25.Nasıl ölmek isterdiniz: -
26.Hayattaki sloganınız: Ya hep,ya hiç.
27.Şu anki ruh haliniz: Bu sıralar biraz gerginim.

Ben de sevgili adaşlarım Keyfi Muftak ve Ekin Mutfağını mimliyorum.. Herkese mutlu haftasonları..

16 Aralık 2009 Çarşamba

Kremalı Mantarlı Patates


Malzemeler

5-6 adet patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
8-10 adet kültür mantarı
tuz,kekik

krema için:
1.5 su bardağı süt
1.5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı tavuk suyu
1 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı nar ekşisi
tuz,karabiber

Yapılışı

Patatesler soyulup doğranır.Tuz ve kekik ile ovulduktan sonra 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 su bardağı su ile tavada pişirilir.Bu sırada krema için un sütte tel çırpıcı ile eritilir ve tavuk suyu da ilave edilip,pişirilir.Soya sosu ve nar ekşi de eklendikten sonra tuz,karabiberi ayarlanır ve iyice karıştırılıp,krema ocaktan alınır.Mantarlar da yıkanır, gerekiyorsa kabukları da soyulduktan sonra doğranıp,1 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirilir.Bir borcamda patates,mantar ve krema birleştirilip karıştırıldıktan sonra fırında ızgarada üzeri kızarana dek bekletilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bugün akşam yemeğine sofrada eşlik etmesi için böyle ortaya karışık bir aperatif yaptım:)Mantar ve patates birlikteliğiyle ve soya soslu kremanın lezzetiyle ortaya harika bir şey çıktı:)Tavuk suyu ve sadece salatalara değil yemeklere de lezzet katan nar ekşisi kremaya çok yakışmıştı.Denemeniz dileklerimle..

14 Aralık 2009 Pazartesi

Elmalı Rulo Kek


Malzemeler

3 adet yumurta
3 çay bardağı şeker
3 çay bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 paket gurme vanilya
4 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
1-2 yemek kaşığı şeker

Yapılışı

Elmalar soyulup rendelenir.Tarçın,şeker ve ceviz eklenip karıştırılır.Daha sonra yumurta ve şeker iyice çırpılır.Una karıştırılmış kabartma tozu,un ve vanilya eklenip tekrar karıştırılır.Elmalar midi fırın tepsisine yağlanmadan veya yağlı kağıt koymadan eşit şekilde yayılır.Üzerine kek karışımı dökülüp,önceden ısıtılmış fırına verilir.Piştikten sonra üzerine nemli bez örtülür ve ılıdıktan sonra tepsiden çıkarılıp,rulo yapılır.Üzerine pudra şekeri serpilir ve dilimlenerek servis edilir..Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bu tarif, blog arkadaşlarımdan Dilek Mutfakta da gördüğümden beri aklımda.Elmalı hamur işlerine bayıldığımdan dolayı,bu tarifi denemeden geçemezdim:)Sonunda deneme fırsatı buldum ve hepimiz çok beğendik.Tarife ek olarak ceviz ve keklerimin vazgeçilmez vanilyası gurme vanilyayı kattım.Velhasıl,size önerebileceğim harika bir tat daha girmiş oldu arşivime.Herkese mutlu bir hafta diliyorum.Afiyetle..

12 Aralık 2009 Cumartesi

Mozaik Pasta


Malzemeler

Kreması için:
3.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı krem şanti (tercihen kaymaklı)

2 adet muz
1 yemek kaşığı damla çikolata
3 yemek kaşığı doğranmış fındık
1 paket bisküvi

Yapılışı

Krema için,sütün içerisinde un,nişasta ve kakao tel çırpıcı ile eritilir.Şeker de ilave edilip pişirilir ve soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra krem şanti eklenip,çırpılır.Muzlar küçük küçük doğranır.Bisküviler kırılır.Fındık ve damla çikolatayla hepsi derin bir kapta karıştırılır.İstenilen şekil verilir veya bir kaba aktarılıp,buzlukta dondurulur.Servis etmeden 10-15 dk önce çıkarılır.Afiyet olsun..

10 Aralık 2009 Perşembe

Çilekli Pasta


Malzemeler

Keki için:
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sulu yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket gurme vanilya
1.5-2 su bardağı un

Kreması için:
1 paket çilekli puding
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı şeker
5 su bardağı süt

Üzeri için:
yarım paket çilekli jöle
1.5 su bardağı kaynar su

yarım kg çilek

Yapılışı

Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından yoğurt ve yağ eklenip tekrar çırpılır.Una karıştırılmış kabartma tozu,un ve vanilya da eklenip son bir kez çırpılır.Kek kalıbına aktarılıp,pişirilir ve soğumaya bırakılır.Krema için nişasta 2 bardak sütte tel çırpıcı ile çözülür.Şeker,çilekli puding ve 3 bardak daha süt eklenip pişirilir,soğumaya bırakılır.Çilekler istenilen şekilde doğranır.Bir kısmı içine koymak için bir kısmı da üzeri ve yanları için ayrılır.Jöle için su kaynatılıp,derin bir kaba alınır.Üzerine paketin yarısı eklenip,eriyene kadar karıştırılır.Ilıdıktan sonra çileklerin bir kısmı içine eklenip,karıştırılır.Kek ortadan ikiye kesilip,sütle veya jöle ile ıslatılır.Üzerine kremadan koyulur ve çilekler dizilir.Diğer kat da aynı şekilde hazırlanır ve üzerine jöleyle karıştırılmış çilekler koyulur.Pastanın yanlarına da çilekler yapıştırılır.Buz dolabında bir kaç saat dinlendikten sonra servis edilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Kış ayında bir garip çilekli pasta:)Belki geç kalmış olabilirim ama buralarda bir yaz boyu aradıktan sonra anca bulabildim çileği,ne yazık ki.Ve bir yaz boyu özlemini çektiğim çilekli pastayı yaptım sonunda.Çipçilekli olması açısından kremasını da çilekli pudingden yaptım:)Ve hatta hiç kullanmadığım halde jöle kullandım sırf çilekli pastam çipçilekli olsun diye:)Velhasıl,güzel ve bol çilekli bir pasta çıktı ortaya.Denemeniz dileklerimle..

9 Aralık 2009 Çarşamba

Kaşarlı Poğaça


Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
yarım çay bardağı sıcak su
50 gr terem yağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un
uzun, ince dilimlenmiş kaşar peyniri
1 yumurta

Yapılışı

Süt ve su derin bir kaba alınır.Margarin küçük parçalara ayrılıp,yaş maya ile süt-su karışımına atılıp,biraz eriyene kadar beklenir.Ardından yumurtanın beyazı,şeker,tuz ve sıvı yağ eklenip,tel çırpıcı ile karıştırılır.Un ilave edilip,yoğurulur.Yumuşak bir hamur elde edilir.Yarım saat kadar dinlendirilir.Daha sonra hamurdan istenilen büyüklükte parçalar kopartılıp,iki kaşar dilimi koyulup kapatılır.Kapatılan kısmı yukarı bakacak şekilde tepsiye dizilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp,susam ekilir.Önceden ısıtılmış fırına verilip,kızarana dek pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Sabah burnumda tereyağı ile yapılmış açma kokusuyla uyandım.Halbuki evde buna dair bir hareketlenme yoktu.Demek ki beynim yine bana oyun oynamış ve çaktırmadan canımın açma çekmesini sağlamıştı:)Peki Elif ne yaptı?Mutfağa gidip,kokusunu aldığı açmayı tabiki de:)İlginçtir bu bana hep olur:)İşte pufidik kaşarlı poğaçam böyle ortaya çıktı:)İkindi vakti,çayın yanında afiyetle de yendi.Denemeniz dileklerimle..

6 Aralık 2009 Pazar

Elmalı Tart


Malzemeler

Hamuru için:
1 yumurta sarısı
50 gr margarin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı şeker
1.5-2 su bardağı un

üzeri için:
3-4 adet elma
3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı doğranmış ceviz içi

Yapılışı

Hamur için yumurta sarısı,eritilmiş margarin,şeker,sıvı yağ ve yoğurt derin bir kapta karıştırılır.Un yavaş yavaş ilave edilerek yoğurulur.Elmaların kabuğu soyulur,rendelenir ve küçük bir tencerede üzerine şeker ilave edilip,suyunu çekene kadar pişirilir.Pişmeye yakın tarçın atılıp karıştırılır.Piştikten sonra ise soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra cevizler ilave edilir.Hamur merdane ile biraz açılıp,yerleştirilecek kalıba göre şekil verilir.Üzerine hazırlanan malzeme koyulur ve önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Elmalı kurabiye,elmalı kek ve şimdi de elmalı tart karşınızda:)Elmayı,tatlı hamur işlerine çok yakıştırıyorum.Hele bir de tarçın ve ceviz eşliğindeyse harika oluyor.Bugün gezmeye giderken,gideceğimiz yere götürmek üzere yaptım elmalı tartı.Hamuru ince,elması bol,tarçın kokulu,ceviz kıtırlı çok güzel bir tart oldu:)Denemeniz dileklerimle..

5 Aralık 2009 Cumartesi

Portakallı ve Hindistan Cevizli Kek


Malzemeler

3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak fazla şeker
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 portakal kabuğunun rendesi
1 su bardağı hindistan cevizi
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı

Portakal kabukları rendelenir.Yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından süt,yoğurt ve yağ ilave edilip,tekrar çırpılır.Una karıştırılmış kabartma tozu,vanilya,un,portakal kabuğu ve hindistan cevizi de eklenip tekrar çırpılır.Kek kalıbına boşaltılıp,önceden hafif ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bugün akşamüstü misafirlerin geleceğini duyduktan sonra yerimde duramadım koştum mutfağa:)Uzun zamandır aklımda olan portakallı keki,hindistan cevizi arkadaşlığıyla bir deneyim bakalım nasıl olacak dedim.Misafirler beğendi,ev halkı beğendi, e tabi bu da benim için yeterliydi:)Yanında, ince belli bardakta kokulu çayla pek güzel gidiyor:)Denemeniz dileklerimle..

4 Aralık 2009 Cuma

Haşhaşlı Çörek


Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1.5-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
3/4 su bardağı sıvı yağ
5-5.5 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş haşhaş

Yapılışı

Süt ve su derin bir kaba boşaltılır ardından maya ve şeker eklenip 5 dk bekletilir.Daha sonra yumurtanın akı,tuz,mahlep ve yağ da ilave edilip karıştırılır.Un yeterince eklenip,yoğurulur.Hamur yarım saat dinlendirilir.3 ya da 4 parçaya ayrılan hamurun her bir parçası açılır,üzerine fırçayla biraz yağ sürülüp,haşhaş serpildikten sonra el ile özenir ve rulo yapılır.Tepsiye sığacak şekilde gerekirse keserek yerleştirilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp,önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun.

Elif diyor ki:

Buralarda her misafirlikte menünün vazgeçilmezidir haşhaşlı çörek.Hatta buradaki simitçilerde, pastanelerde bile aynı böyle rulo haşhaşlı çörekler satılır.Çocukken gezmelerde daha çok rastlardım ama şimdilerde yerini daha modern çöreklere böreklere bırakmış kıdemli haşhaşlı çöreğimiz:)Ben de kendi usulümle yapmayı denedim bu sefer.Afiyetle..

3 Aralık 2009 Perşembe

Kakaolu,Elmalı Mini Pastalar


Malzemeler (16-18 adet)

Kek için:
1 adet yumurta
yarım su bardağı şeker
yarım su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 dolu yemek kaşığı kakao
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema için:
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker
1.5 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kaymaklı kremşanti

Üzerine:
2 adet elma
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı şeker

Yapılışı

Kek için yumurta ve şeker iyice çırpılır.Ardından yoğurt ve yağ eklenip tekrar çırpılır.Una karıştırılmış kabartma tozu ve kakao ile un ve vanilya da eklenip çırpıldıktan sonra muffin kalıplarına pay edilip,önceden ısıtılmış fırına verilir.Krema için kremşanti hariç diğer malzemeler küçük bir tencerede tel çırpıcı ile karıştırılıp,pişirilir ve soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra kremşanti ilave edilip çırpılır.Nişasta suda eritilir,şeker de eklenip pişirilir.Elmalar minik minik doğranıp,piştikten sonra içine ilave edilip,karıştırılır,soğumaya bırakılır.Kekler kalıplardan çıkarılır ve ters cevirilerek bir borcama dizilir.Her biri şekerli sütle ıslatılır.Üzerlerine önce kremadan sonra elmalı jöleden koyulur.Dolapta bir kaç saat soğuduktan sonra servis edilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Hani bazen olur ya insanın canı tatlı,yumuşak,kremalı bir şeyler yemek ister ama yapmak için de çok fazla uğraşmak istemez:)Bu mini pastalar da böyle çıktı ortaya:)Yapımı normal pasta yapımından daha kolay ve tadı da umduğumdan daha lezzetli:)Neyse efendim sözü fazla uzatmayayım,bahsettikçe canım çekti şimdi gidip yemem lazım:)Afiyetle..

2 Aralık 2009 Çarşamba

Patatesli ve Sosisli Kek


Malzemeler

2 adet yumurta
1.5 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt (sulu kısmı)
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet patates
4 adet küçük sosis
2 çay kaşığı kekik
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
üzeri için susam ve çörek otu

Yapılışı

Patatesler çiğ halde küçük küpler şeklinde doğranır.Sosisler ince dilimlenir.Yumurtalar derin bir kapta çırpılır.Ardından tuz,yoğurt ve yağ eklenip tekrar çırpılır.Üzerine kabartma tozu ile karıştırılmış un,patatesler,sosisler,kaşar peyniri ve kekik ilave edilip,karışana dek çırpılır.Yağlanmış bir borcama ya da tepsiye boşaltılıp,üzerine susam ve çörek otu ekilir.Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Geçen gün teyzemlerde bir kek yemiştim ve tadı damağımda kalmıştı.İşte bugün, o keki yapmaya çalıştım kendimce:)Zaten blog arkadaşlarım pembe tatlar ve keyfi mutfaktan patatesli kekin methini okumuştum günler öncesinde.Ben de kendimce bir patatesli kek yapayım dedim.Sosisler de hem renk hem de tat kattı keke.Aksama da misafirimiz varmış, tam isabet oldu yani:)Denemeniz dileklerimle..