10 Ekim 2009 Cumartesi

Bayatlamayan Poğaça


Malzemeler

1 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 su bardağı aycicek yagı
2 yemek kasıgı seker
1 tatlı kasıgı tuz
1 şişe soda
5 su bardağı un

2 adet patates
1 adet soğan
tuz,karabiber
2 yemek kasıgı çökelek/peynir/lor
yarım cay bardagı zeytinyagı

1 yumurta sarısı

Yapılışı

Oncelikle ılık süt ile seker ve maya derin bir kapta eritilir.Daha sonra tuz,soda ve sıvıyağ ilave edilip karıstırılır.En son olarak un eklenip,yoğurulur.Yumusak bir hamur elde edilir ve yaklasık 45 dk uzerine bir bez orterek dinlendirilir.Bu arada iç malzeme icin sogan kücük kücük dogranır ve yarım cay bardagı zeytinyagı ıle kavrulur.Patatesler rendelenir ve bir kaseye aktarılır.Uzerine kavrulmus soganlar yagı ıle birlikte eklenir.Cokelek de ilave edilip,tuz,karabiber oranı ayarlandıktan sonra iyice karıstırılır.Hamur dinlendirildikten sonra orta büyüklükte parcalar koparılıp,un ekilmiş bir zeminde,el ile acılır ve icten koyulup,yuvarlak yapılır.Bu sekilde hazırlanan poğaçalar yaglı kagıt serilmiş bir tepsiye dizilir ve uzerine yumurta sarısı sürülür.180 derece fırında kızarana dek pişirilir.Afiyet olsun..

Elif diyor ki:

Bu tarif Lezzet dergisinin eki Altın Mutfak'tan.Fakat tarif de bir sorun vardı sanırım ölçülerde bir yanlıslık vardı.Cunku un miktarına 2 su bardagı demişler ki bu kadar unun yetmesi imkansızdı.O yuzden ben de aldıgı kadar un koydum bu da 5 su bardagı una tekabül etti.İç malzeme olarak tarifte peynir ve maydanoz yazıyordu ama ben kendimin ve ev ahalisinin sevecegi sekilde,yukardaki gibi degistirdim onu.Ayrıca, tarifi belli bir yerden aldıgım icin adını da degistirmedim.Ama, benim, bu pogacanın bayatlayacagına dair buyuk bir süphe var icimde:)Cunku fısır fısır,yumusacık bir poğaça oldu.Tadı da kokusu da cok güzel. Ama bayatlamayan poğaçanın biraz sert olması gerekirdi diye dusunuorum,yani böyle kıtır kıtır gibi.Ama umarım beni yanıltır da adına yakısır davranır poğacalar:)Sonuc olarak ben tariften cok memnun kaldım,tabii biraz yanıltıcı bulmuş olsam da:)

6 yorum:

Nina dedi ki...

Hi, thank you for visit and follow; you have a very nice blog and food presentation. I will follow you back and I have to ask you for a little favor: can you please install a translator?
I would like to try some of your recipes and I don't understand turkish language! Thank you so much! Have a nice weekend! :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Blogunuz çok güzelmiş...
Poğaçalar nefis gözüküyor güzel paylaşımlar...

elif dedi ki...

thank you nina ve tesekkurler pembe tatlar.I am getting a translator now..

gulseyhan dedi ki...

aaaa pogacaya sodamı koydun emınım cok guzel olmustur elınıze saglık

Unknown dedi ki...

Canım çekti çok olsada yesek keşke..Elifcim eline sağlık yarın yapıcam sanırım bu poğaçalardan:)

elif dedi ki...

semacım tesekkurler canım.denemenden cok mutlu olurum.bizde bir günde tükenmişti poğaçalar:)

Yorum Gönder