20 Eylül 2009 Pazar

Bayram Tatlısı ve Mini Poğacalar


Şu sıralar nadir buldugum boş anların birini degerlendirip bayramlık ikramlarımın tarifini vereyim dedim:)Bayram tatlısı olarak iki ceşit tatlı yaptım.Birisi daha onceden tarifini verdigim incirli tatlı,diğeri ise kendisini pek icimden gelerek yaptıgım, şekli Sevgi Tatlısına benzeyen (Sofra Dergisi-98-Ayşe Tüter) bayram tatlım..Tarifi, çayın yanına vermek için yaptıgım salamlı,zeytinli,peynirli mini poğaçalarımla birlikte asagıda..

Bayram Tatlısı

Malzemeler
1 cay bardagı süt
150 gr margarin (eritilmiş)
2 yemek kasıgı sıvı yag
1 yumurta
2 yemek kasıgı seker
3-3.5 su bardagı un
3 yemek kasıgı irmik
1 adet kabartma tozu
1 adet vanilya
ince cekilmiş ceviz

şerbeti için:
4 su bardagı şeker
3 su bardagı su
yarım limon suyu

Yapılışı
Serbet için seker ve su bır tencereye koyulup,kaynayana kadar ocakta tutulur.Kaynadıktan sonra lımon suyu atılıp,5 dk sona ocaktan alınır ve sogumaya bırakılır.Süt,margarin,sıvıyag ve yumurta derin bır kapta karıstırılır.Ustune irmik,un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilip,iyice yogurulur.Biraz dinlendirildikten sonra hamurdan iri parcalar alınır.Oklava ile acılır ve ustune ceviz serilir.Sonra rulo yapılıp,1 cm kalınlıgında kesilir.Tepsiye dizilip 180 derece de pişirilir.Serbet ve tatlı ılıyınca tatlı serbetlenir..Afiet olsun..


Mini Poğaçalar

Malzemeler
yarım su bardagı sut
yarım su bardagı yogurdun sulu kısmı
1 yumurta (akı içine,sarısı ustune)
100 gr margarin (eritilmiş)
1 cay bardagı sıvıyag
1 tatlı kasıgı seker
2 cay kasıgı tuz
1 adet Dr.Oetker mahlep ve susam aromalı kabartma tozu
aldıgı kadar un

içi için:
kucuk dogranmıs salamlar,
beyaz yada kasar peynirler,
cekırdegi cıkarılmıs zeytinler

Yapılışı
Sut,yogurt,yumurtanın akı,seker,tuz,margarin,sıvı yag karıstırılır ve ustune un onun ustune de mahlep ve susam aromalı kabartma tozu koyulup,yogurulur.Hamur biraz dinlendikten sonra iri parcalar alınıp,oklava ile acılır.Geniş agızlı bir bardakla acılan hamurdan yuvarlak parcalar cıkarılır.İçine salam ya da kasar yada beyaz peynir ya da zeytin koyulup kapatılır.Bu sekılde hazırlanan mini poğacalar yaglı kagıt serılmıs fırın tepsısıne dizilip,ustune yumurta sarısı surulup,susam ya da cörek otu serpilip,fırına verilir.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu mini pogacaların hamurunu kurabıye yapma nıyetıyle yogurmustum fakat sonradan bu sekılde yapmaya karar verdim.Boylece hem kıtır kıtır kurabıye gıbı oldu hem de ıcınde degişik tatlarla pogaca gibi oldu.Misafirlerimize çay verdigimizde tatlının yanında bir de tuzlu olarak mini poğacalarımdan ikram edecegim:)

0 yorum:

Yorum Gönder