29 Eylül 2009 Salı

Mercimek Köftesi


Malzemeler
1.5 su bardagı kırmızı mercımek
yarım su bardagı ince bulgur
1 adet buyuk boy sogan
1 cay bardagı zeytinyagı
goz kararı maydanoz
karabiber,tuz
4 tatlı kasıgı domates salcası
2 tatlı kasıgı biber salcası
yarım limon suyu

Yapılışı
Mercimekler ve bulgurlar ayıklanıp,yıkandıktan sonra,once mercimekler, ustunu kapatacak kadar (2-3 su bardagı) su ıle tencerede kısık ateste biraz sulu kalana kadar pişirilir ve tencerenın altı kapatılır.Sonra hafif suluyken icine bulgurlar atılır ve bulgurlar şişip de o suyu cekene kadar bekletilir.Bu arada bir buyuk sogan minik minik dogranıp,1 cay bardagı zeytinyag ıle iyice kavrulur.Aynı zamanda maydanozlar ınce ınce kıyılır.Bulgur da ıyıce piştikten sonra mercimek ve bulgur karısımı derin bir kaba aktarılıp icine salcalar ilave edilip,karıstırılır.En son maydanoz,kavrulmus sogan ve yarım limonun suyu da ılave edilip,tuz,karabiber ayarlaması yapılır ve guzelce karıstırılır ya da yogurulur.Istenılen sekıl verılıp afietle yenir..

Elif diyorki:
İlk defa tek basıma mercimek koftesi yaptım.Ve sanırım biraz sabırsız davranmısım.Cunku bulgurların mercımegın kalan suyunu cekmesını yeterince beklememisim boylece biraz cıvık ve biraz da bulgurları dıse gelen bir mercimek koftesi yapmısım:)Lezzetinden kurtardıysa da bu bana ders olsun,bir dahakine bulgurlar şişmeden tencerenin kapagını acmak dahi yok:)

0 yorum:

Yorum Gönder