24 Eylül 2009 Perşembe

Havuçlu Kurabiye ve Domates Soslu, Peynirli Mini Çörekler


Havuçlu Kurabiye

Malzemeler
4 yemek kasıgı erimiş vanilyalı/kaymaklı dondurma
5 yemek kasıgı sut
1.5 yemek kasıgı margarin
1 tatlı kasıgı pudra sekeri
1 paket kabartma tozu
aldıgı kadar un (~2-2.5 su bardagı)

içi için:
4 adet orta boy havuc
3 yemek kasıgı seker

Yapılışı
Once havuclar soyulup,rendelenir ve kucuk bır tencerede sekerle beraber suyunu tamamen cekene kadar pısırılır,ardından sogumaya bırakılır.Sonra,derin bir kapta,onceden eritilmiş dondurma,sut ve eritilmiş margarin karıstırılır.Ustune azar azar un ve 1 paket kabartma tozu ilave edilip,yogurulur.Sert bir hamur elde edilir.Havuclar soguduktan sonra,kucuk koparılan bezeler uzunlamasına acılıp,ucuna havuc koyulup,rulo yapılır.Sus olarak ınce uzun bir hamur parcası ıle baglanır.180 derecede onceden ısıtılmıs fırında,pembelesene kadar pişirilir.Afiet olsun..

Elif diyorki:
Dun gece yatagımda uyumaya calısırken,bu gecenin konusunun havuc oldugunu farkettim:)Birden aklımda farklı havuclu tarifler sekillenmeye basladı.Bir yandan uyumaya calısıp,bir yandan da aklımdakı tarifleri dusuncelerle besliyordum ki hangisi yapmaya karar veremeden uyumusum:)Ve bugun havuclu tariflerimden havuclu kurabıyeyı yaptım bende.Hamurunu degisik yapayım ama nasıl diye dusunurken,buzluktaki dondurma geldi aklıma:)Dondurmanın ustunun antepfıstıklı olması da ayrı bir guzellik oldu,tabi:)Ve giristim kurabiyemi yapmaya.Tadı cok hosuma gitti ama keske kurabıyelerımın ıcıne daha cok havuc sıgdırabılseydım diye dusundum yerken,nasıl havuc cektiyse canım artık:)

Domates Soslu,Peynirli Mini Çörekler
Malzemeler
2 dolu yemek kasıgı kaymak
yarım bardak sut
yarım bardak yogurt
1 yemek kasıgı tereyagı
2 yemek kasıgı sıvıyag
1 yumurta (akı hamura,sarısı ustune)
1 yemek kasıgı kuru maya
aldıgı kadar un (~3-4 su bardagı)
1 cay kasıgı tuz
2 cay kasıgı seker

içi için:
domates sosu ve ezilmiş peynir karısımı

Yapılışı
Süt,yogurt,kaymak,eritilimiş margarin,sıvıyag ve yumurtanın akı derin bir kapta karıstırılır.Ustune unla ve unun ustune kuru maya eklenir.Tuz ve seker miktarı ayarlanıp,iyice yogurulur.1 saat dinlendirilir.Daha onceden yaptıgınız domates sosu icine biraz peynir ezilerek karıstırılır.Hamur dinlendikten sonra bir avuc ici kadar parcalar koparılıp,oklava ile acılır.İcine harctan yayılır ve rulo yapılır.Ve bu rulo 1 cm kalınlıkta kesilip,olusan parcalar yaglanmıs ya da yaglı kagıt serılmıs fırın tepsisine dizilir.Ustlerine ve kenarlarına yumurta sarısı sürülüp,180 derecede onceden ısıtılmıs fırında pişirilir.Afiet olsun.

Elif diyorki:
Bugun misafirlerimizi yolcu ederken yanlarına yolluk birseyler yapmak istedim ve bu mini corekler cıktı ortaya:)Şekli bayram tatlımın sekliyle aynı.Fakat teması tamamen farklı:)Yalnız sonradan farkettım ki hamur yaparken tuzlu mu yoksa tatlı mı olmasına karar vermek gerekıyor.Cunku ben hamurdan ıkısının de tadını alamadım, keske daha cok seker koysaydım dedim.Cunku tatlı hamuru daha cok severım.Ama misafirimiz seker hastasıydı o yuzden boyle oldu bu hamur da.Deneyecek olanlar sekeri ya da tuzu artırarak deneyebilirler..Afiet olsun hepimize:)

2 yorum:

gulseyhan dedi ki...

canım yaa elerine saglık cok lezzetli goruküyor insallah gunumde yapacagım sevgiler

elif dedi ki...

tesekkur ederim teyzecim.

Yorum Gönder