31 Ağustos 2009 Pazartesi

Ödül:)


Evet daha blogumu acalı 1 ay olmadı ama hem mimlendim hem de ödüllendirildim:)Bu beni cok mutlu edıyor tabiki..Odülüm Emeklinin Ugrası adlı blogdan yani teyzemden geliyor.Yoksa bu işte torpil mi var:P Bilemiyorum,bloguma bakıp siz karar verin:)Simdi bu ödülü alan kişi, hakkında 7 ozellik yazmalıymıs.Ben de kendim hakkındaki gercekleri yazmaya karar verdim yani goreceli şeyler değil gercekler:)Yazalım bakalım..


1. 10 subat 1986 tarihinde

2.KKTC-Lefkosa da dogdum

2.Molekuler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2009 mezunuyum

3.Nisanlıyım

4.Yazın basından beri Corum'da ailemle oturuyorum

5.Benden baska bir de abim var

6.Universiteyi İzmir'de okudum

7.Blogumdan da anlasıldıgı gibi yemek yapmayı seviyorum:)


Simdi bende bu blogdan bloga dolasan ödülü

pabucudamdakikedi.blogspot.com
nenune.blogspot.com
www.dramelo.com
bloglarına armagan ediyorum..Hadi bakalım..

Patates Çorbası


Malzemeler

2 adet patates
1 adet sogan
1 adet havuc
1 tatlı kasıgı tereyag
3 yemek kasıgı zeytinyag
2 yemek kasıgı un
tuz
kekik,karabiber,kimyon,köri
5 bardak kaynar su


Yapılısı

Once soganlar dogranır ve tencereye aktarılan tereyag ve zeytinyag ile iyice sotelenir.Daha sonra havuc soyulup,dogranır ve soganlara ılave edilir.En son patatesler soyulup küp küp dograndıktan sonra tencereye atılır.Bu arada, 2 yemek kasıgı un yarım bardak su ıle bır kasede iyice eritilir.Sebzeler biraz kavrulduktan sonra tencereye 5 bardak kaynar su ve ardından unlu karısım ilave edilir.Istenen olcude karabiber,kekik,kimyon ve cok az köri eklenir.Tuzu da ayarlandıktan sonra iyice karıstırılıp,sebzeler pişene kadar pişirilir.Kıvamı koyu gelırse 1 bardak su daha ilave edilebilir.Piştikten sonra blendır ya da elektrikli el cırpıcısı ile cırpılıp pürüssüz hale getirilir.Ustune pul biber ekerek servis yapılabilir.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu corbayı ılk defa yaptım.Cok da lezzetli oldugunu soylemeliyim.Goruntusu mercımek corbasını andırdı bana.Kattıgım baharatlar da cok daha lezzetli yaptı corbamı.Bu ramazan gunlerinde corbasız iftar yapmadıgımız icin bana da boyle degisik corbalar yapmak dustu:)Denemenizi tavsiye ederim:)

27 Ağustos 2009 Perşembe

Sebzeli Pilav


Malzemeler

1 adet orta boy patates
2 adet havuc
2-3 yemek kasıgı bezelye (konserve yada pişmiş)
1 olcu pirinc
1.5 olcu su
3/4 cay bardagı sıvıyag
tuz

Yapılısı

Pirinc yarım saat ıslatılır ve süzülür.Bu arada havuc ve patates minik minik dogranıp,icine su doldurulmus ayrı kaplarda pişene kadar haslanır.Pirinc,yag tencereye koyup biraz kızdıktan sonra eklenir.Ustune 1.5 olcu su koyulup,tuzu da ayarlandıktan sonra kaynayana kadar yuksek ateste,kaynadıktan sonra kısık ateste pişirilir.Suyu cok az kaldıgında haslanmıs patates,havuc ve bezelye eklenip,karıstırılır.Suyunu tamamen cekip piştikten sonra ocaktan alınır..Afiet olsun..

Ekmek Üstü


Sahurluk bir tarif..

Malzemeler
10-12 adet ince ekmek dilimi
2 adet domates
peynir ya da çokelek
yarım cay bardagı zeytinyagı
1-2 adet carliston ya da sivri biber
2 yumurta
tuz,karabiber

Yapılısı

Domatesler ve biberler kucuk kucuk dogranır.Icıne arzu edilen kadar ezılmıs peynir ya da cokelek katılır.Yumurtalar ve zeytinyagı da ılave edıldıkten sonra karabiber ve istenilen baharatlarla beraber tuz da katılıp, ıyıce karıstırılır.Yaglanmıs tepsıye ekmek dilimleri dizilir.Ekmeklerin uzerine karısımdan koyulur ve fırının ızgarasında 5-10 dk pişirilir.


Elif diyorki:

Tam sahurluk bir tarif.Hemen sıcagı sıcagına da yazayım dedım:)Annem biz kucukken yapardı bunlardan.Taa o zamanlardan ismi ekmek ustu kalmıs.Simdi bloga koyarken isim de bir eksiklik var gibi geldi ama neyse..:)Ayrıca piserken dikkat etmek lazım.Izgara acık oldugu icin ekmekler bir anda yanabılıyor.Bunun dısında kahvaltıda ya da sahurda kolayca yapabılecegımız bir tarif, aynı zamanda doyurucu da..Afiet olsun..

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Kasarlı Köfte ve Domatesli Makarna


Kasarlı Kofte

Malzemeler (4 kişilik)
300 gr koftelik kıyma
2.5 yemek kasıgı kofte baharatı
1 cay kasıgı kekik
yarım cay kasıgı kimyon
Kasar peyniri
1 yemek kasıgı zeytinyagı
Yapılısı
Kıyma, kofte baharatı,kekik ve kımyon eklenerek yogurulur.15-20 dk dınlendirilir.Daha sonra ıstenılen buyuklukte parcalar koparılıp,iyice yassıltılır.Icıne onceden ınce ınce ve koftenın genıslıgıne gore dılımlenmıs kasarlar yerlestirilir.Zeytinyagı ıle yaglanmıs borcama dizilip,200 derece fırında pişirilir.
Elif diyorki:
Goruldugu uzere cok cok kolay bir tarif.Kofte baharatı olarak Bagdat'ınkini kullandım.Ayrıca kofte baharatına ek olarak kekik ve kımyon ekledim.Kasarları koftelerın ıcıne guzelce yerlestirip,onlara kacıcak delik bırakmadıgım halde,yine dısarı fırlamıslar:)Ondan galiba ki annem 2.koftesini yerken 'Kasarlı mı bunlaaaar' dedi:)Belki de yorgunluktan gec farketmistir ama:P

Domatesli Makarna
Malzemeler
3/4 paket makarna
4 buyuk boy domates
1 tatlı kasıgı salca
yarım cay bardagı zeytinyagı
tuz
Yapılısı
Makarnalar haslanır ve suzulur.Bu arada domateslerin kabukları soyulup,rendelenir.Daha sonra domatesler, 1 tatlı kasıgı salca ve zeytinyagı ile sularını cekene kadar pısırılır.Bu sosa arzuya gore karabıber ve kekik de ilave edilebilir.Sos katılastıktan sonra makarnanın ustune ılave edilip karıstırılır.
Elif diyorki:
Evet bu da herkesin bildigi bir makarna tarifi..Fakat resmini cekmisken tarifini de yazayım dedim.Kofte ve makarnanın yanına bir de patates kızarttım.Belki kofte,patates yaptın da neden yanına pilav yapmadın diye dusunebilirsiniz:)Pilav neredeyse hergun pişiyor bizim evde.Bende hem bi degişiklik olsun hem de hafif olsun diye makarna yaptım:)Cok da guzel oldu:P

İncirli Tatlı


Malzemeler

3 yumurta
1 su bardagı seker
1 su bardagı un
1 adet kabartma tozu
8 adet incir
1 su bardagı iri parcalı dogranmıs ceviz
Islatmak icin:
1.5 su bardagı incirin ıslatıldıgı su
2 yemek kasıgı seker

Kreması için:
3.5 su bardagı sut
2.5 yemek kasıgı un
1 yemek kasıgı nisasta
4 yemek kasıgı seker
yarım paket krem santi

Yapılışî

Tencereye koyulan un ve nisasta uzerine 1 bardak sut eklenip,purussuz olana kadar el cırpıcısı ıle cırpılır.Uzerine kalan 2.5 bardak süt ilave edilir.Kaynayana kadar karıstırılır.Ocaktan almadan hemen once 4 yemek kasıgı seker ılave edilip,karıstırılır ve krema sogumaya bırakılır.İncirler derin bir kase icinde sıcak su ile yumusayana kadar ıslatılır.Daha sonra incirlerin ıslandıgı bu sudan 1.5 su bardagı alınıp baska bir kaba aktarılır.İcine 2 yemek kasıgı seker ılave edilip,karıstırılır.Yumusayan incirler kucuk kucuk kesilir.Derin bir kapta yumurtalar seker ile iyice cırpılır.1 bardak unun icine kabartma tozu koyulup karıstırılır, ardından karısıma ılave edılır ve mikserle cırpılır.Dogranmıs incir ve ceviz karısıma ılave edilip karıstılır.Fırın tepsisine ya da borcama yayılır.160 derecede pişirilir.Pişen kek kürdan ile bırcok yerinden delinir ve uzerine hazırlanan incir sulu sos dökülür.Soguyan kremaya yarım paket krem santi ılave edilip,cırpılır.Kekin ustune kremadan surulup,beyaz cıkolata rendelenir.Servis yapana kadar dolapta bekletilir..


Elif diyorki

Bugunki iftar davetine ne tatlı yapayım diye dusunurken,portakal agacında bu tatlıyı gordum.Hem ilginc hem de hafif gozuktu bende deneyım dedım.Orjinal tariften farklı olarak,incir sayısını cogalttım ve kremayı da herzaman yaptıgım tarife gore yaptım.Gercekten de o kadar lezzetli olduki ben de cok sasırdım.Ve evet,herkes benle aynı fikirdeydi,neyse ki:)Bu tatlıyla birlikte bu aksamki iftar davetimizin menüsü son buluyor..

Köri Soslu Tavuk yanında Patates Püresi ve Sehriyeli Pirinc Pilavı


Köri Soslu Tavuk

Malzemler (8-10 kişilik)
8-10 adet tavuk göğüs eti
kekik,tuz,karabiber
Zeytinyagı

Köri sosu:
3 yemek kasıgı un
2 yemek kasıgı tereyag
1.5 su bardagı sut
1.5 su bardagı su
1 adet tavuk bulyon
1.5 cay kasıgı köri
yarım cay kasıgı karabiber
tuz

Yapılışı

Oncelikle, göğüs eti kucuk kucuk dogranır.Derin bir kapta kekik,tuz,karabiber ve istenilen olcude zeytinyagı ıle iyice karıstırılır.15-20 dk bekletilir.Tencerede biraz zeytinyagı ekleyerek iyice kavrulur (Göğüs eti yagı kaldırıyor, o yuzden ıstenılen miktarda kullanılabılır zeytinyagı).Bu arada sos icin,bir tencerede tereyagı eritilir,ustune 3 yemek kasıgı un eklenip,kavrulur.Bulyon yarım su bardagı sıcak suda cozulur.Biraz kavurduktan sonra bulyonlu su ve 1 su bardagı daha su tencereye eklenir.İyice karıstırdıktan sonra ustune 1.5 su bardagı sut eklenir.İyice karıstırılıp kaynatılır.Daha sonra köri,karabiber ve tuz eklenip,iyice karıstırıldıktan sonra ocaktan alınır.Servis yaparken tavukların uzerine miktarı ıstege baglı olarak köri sosundan dökülür.


Köri soslu tavugu, ogrencilik yıllarımda [ne kadar da cabuk mazi oldu,halbuki ben mezun olalı daha 2 ay olucak:)] Urla'da severek gittigimiz Yeşil-Mavi'de yerdim hep..Orayı oyle cok severdim ki ne zaman Urla'ya gidicek olsak (ki bizim kampusumuz Urla'ya 15-20 dkydı ve en yakın tek sosyallesme alanımız Urlaydı haliyle),once Yeşil-Mavi'deki yemeklerin lezzetini över sonra da oraya gidelim diye tuttururdum.Arkadaslarım da bana sana reklam yap diye paramı veriyolar yoksa derlerdi:)Evet artık mazi oluyor o gunler yavas yavas.Ve ogrencılık yıllarımdan ozledigim bir baska aktiviteydi Yeşil-Mavi'de köri soslu tavuk yada soya soslu tavuk guvec yada tavuklu penne yemek..:)İste o gunleri hatırlattı bana bugun yaptıgım köri soslu tavuk.Hemde sosu neredeyse gercek gibi yapmıstım [Gercekten kastım sanırım ordakı yedigim gibi olmasıydı:)]Boylece anılarım depresirken,tadını cok ozledigim köri soslu tavugumu afiyetle yedim:)Kori sosu tarifini Selin Caglayan'ın sitesinden aldım.Ama kendimce olculerde biraz degisiklikler yaptım.Tabiki köri soslu tavugumu tek basına koymadım misafirlerin onune.Bu guzel yemege eslik etmeleri icin olculerini her seferinde aklıma estigi gibi yaptıgım patates puresini ve sehriyeli pirinc pilavını da yaptım..


Patates Puresi
Malzemeler
4-5 adet orta boy patates
1.5 su bardagı rendelenmis kasar peynir
1 cay bardagı sut
4-5 yemek kasıgı zeytinyagı
tuz,karabiber

Yapılışı

Patateslerin kabukları soyulup,4-5 parcaya bolunup bir tencereye koyulur.Tencereye ustunu kapatacak kadar su ve tuz eklenir.Patatesler tamamen pişene kadar ocakta kaynatılır.Piştikten sonra suyu suzulup,derin bir kaba aktarılır.Halen sıcakken catalla iyice ezilir,kasar peynir eklenip karıstırılır.Daha sonra sut ve zeytinyagı eklenir.Bu asamada sut aldıgı kadar eklenebilir yani 1 cay bardagından fazla da olabilir az da.Zeytinyagı da istege gore eklenir.4-5 yemek kasıgı bazılarına gore az gelebilir.Karabiber ve tuz eklenip iyice karıstırılır.Eger hala pütürlüyse elektrikli bir cırpıcı alet kullanılıp pürüssüzlestirebilinir.


Patates puresi maydanozla suslenebilir.Ayrıca tereyagı da kullanılabilir zeytinyagı yerine ama ben herzaman yemeklerde saglıgı gozettigim icin kullanmıyorum.Ancak bir yemekte kullanılması elzemse de kacınmıyorum..Patates puresi de köri soslu tavugumun yanına cok yakıstı.Evet patates kızartması da cok gusel olurdu ama pure hem daha saglıklı hem de daha pratik:) Simdi de gelelim köri soslu tavugumun 2.yoldasına:)


Sehriyeli Pirinc Pilavı
Malzemeler
2 orta boy kase baldo pirinc
3 kase su
2-3 yemek kasıgı sehriye
2 yemek kasıgı tereyagı
3 yemek kasıgı zeytinyagı
3 yemek kasıgı aycicek yagı
tuz
1 adet tavuk bulyon

Yapılışı

Pirinc ayıklanıp sıcak suda yarım saat ıslatıldıktan sonra iyice yıkanıp suzulur.Yaglar tencereye koyulur,biraz kızdıktan sonra sehriyeler eklenip pembelesene kadar kavrulur.Daha sonra pirinc eklenir ve karıstırılır.Pirinc koydugumuz kase ile 3 kase su ılave edilir.Yarım caybardagı kaynar suda bulyon eritilir ve pılava ılave edilir.Tuzu da ayarlandıktan sonra kaynayana kadar yuksek harlı ateste pişirilir.Kaynadıktan sonra ise kısık ateste suyunu cekene kadar pişirilir.Eger tane tane olmadıysa ustune havlu kagıt koyulup,kapagı kapatılır.Biraz boyle bekleyince suyunu cekiyor.Ayrıca piştikten sonra hemen servis edilmicekse ara ara karıstırılmalı ki topak topak olmasın..


Elif'den son söz:
Bugunun ana yemegini de en uzun kaydımı girerek tamamlamıs bulunuyorum:)Hepimize afiet olsun..



Domates Soslu Patlıcan Ruloları (İlk iftar davetimizden)


Malzemeler

5-6 adet orta boy (ince uzun) patlıcan
sıvıyag (kızartmak icin)

Yogurtlu iç:
3/4 su bardagı suzme yogurt
nane,kekik,tuz
2 diş sarımsak
1 kasık mayonez

Domatesli sos:
3 adet domates
1 tatlı kasıgı salca
1 yemek kasıgı zeytinyag
karabiber,tuz,nane

Yapılısı

Once patlıcanlar alacalı soyulup, boyuna ınce uzun kesilir (yaklasık 4 parca cıkıyor) ve tuzlu suya koyulur.Sonra patlıcanları kızarttıktan sonra ıcıne surmek icin kullanılacak yogurtlu iç yukarıda yazan malzemelerle bir kasede hazırlanır.Patlıcanlar sıvıyag ile tavada kızartılır.Ilıdıktan sonra ustune yogurtlu karısımdan surulur ve rulo yapılır.Daha sonra domateslerin kabukları soyulup,rendelenir.1 yemek kasıgı zeytinyagı koyulmus tavaya aktarılır.İcine ayrıca salca,tuz karabiber,istege baglı olarak nane ılave edilir.Domatesler suyunu cekene kadar pısırılır.Piştikten sonra patlıcan rulolarının ustune sosdan koyulur..


Elif diyorki:

Bugun iftara amcam ve aılesini davet ettik.Onlar ıcın guzel bir yaz menusu hazırlamaya calısırken Lezzet dergisinde bu tarifi gordum ve denemeye karar verdım.Kendimce bazı degişiklikler yapmıs olabilirm malzemelerinde:)Gayet lezzetli ve tam aperatiflik bir cesit oldu bu tarif..Dikkat edilmesi gereken patlıcanları ınce dogramak,boylece daha kolay kızarır ve pişmiş mi pişmemiş mi diye dusunmessiniz:)Bugunki davetimizin diger yemekleri ise;kırmızı mercımek corbası [sevgili annecigim ben yetistiremedigim icin kendisi yaptı:)],havuclu kabak yemegi (daha once tarifini blogumda yazmıstım),fırında mucver (tarifi yine blogumda yazılı),tarifini birazdan yazıcagım kori soslu tavuk yanında pilav ve patates puresi , mevsim salatası ve ayran. Tatlı olarak da tarifini portakal agacından aldıgım ve yine kendimce azıcık degistirdigim ve birazdan tarifini yazacagım incirli tatlı..:)Evet anlasıldıgı uzere,bugun aksama kadar yemek yaptım:)Yaparken yorulsam da aksam yemeklerim yendikleri zaman aldıgım guzel yorumlar tum yorgunlugumu unutturdu:):P


23 Ağustos 2009 Pazar

Yufka Mantısı


Malzemeler (4-5 kişilik)

1 adet yufka
yarım cay bardagı sut
yarım cay bardagı yogurt
2 yemek kasıgı zeytinyagı

İç harcı için:
1.5 su bardagı kavrulmus kıyma
1 adet sogan
3 yemek kasıgı zeytinyagı

Sosu için:
1 orta boy kase yogurt
3-4 dis sarımsak
1 yemek kasıgı salca
3 yemek kasıgı zeytinyagı
nane,karabiber

Yapılışı

Sogan dogranır ve yagda iyice kavrulur.Ustune pişmiş kıyma koyulup,karıstırılır.Yufka tamamen acılıp ıkıye bolunur.Yarım parcanın ustune bır kasede karıstırılan sut,yogurt ve zeytinyag karısımından sürülür.Yarım parcanın geniş kısmının ucuna,enine olacak sekilde harctan koyulur.Ve rulo sekılde sarılır.Bu uzun rulo 2-3 parmak kalınlıgında parcalara bolunur.Diger yarım parcaya da aynı işlemler uygulanır.Kucuk rulolar altı yaglanmıs tepsi yada borcama dizilirler.Ustlerıne zeytinyagı sürülüp,fırına verilir.Bu arada sarımsaklar ezilir,yogurtla karıstırılır.Salca zeytinyag ıle tavada kavrulup,icine nane,karabiber atılır.Fırından cıkan yufkadan mantıların ustune once yogurt ve sonra salcadan dokulur.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu tarifi ilk kez Lezzet dergisi temmuz sayısının ekinde gormustum.İlk yaptıgımda ustune sos yapmadan borek gibi yemistik.Bu sefer de sosla yapayım hemde iftarda yeriz diye dusundum:)Boyle de cok lezzetli oldu. Annem de adını yalancı mantı olarak degistirdi:)Ayrıca ben bu tarifle cok sonradan tanısmısım megersem.Cunku ılk yaptıgımda kuzenlerimle tadına bakmıstık ve ben onlara tarifi surdan aldım ne kadar da guzel diye bahsederken,onlar bana bunun cok bilinmis bir cesit oldugunu ve adının da sosyete mantısı oldugunu solemislerdi:)Sosyete mantısı,yalancı mantı yada yufka mantısı ne denirse densin ben yemekten cok zevk aldım:)


Karışık Pizza 1







Malzemeler

2 su bardagı un
3/4 cay bardagı sıvıyag
yarım su bardagı sut
1 tatlı kasıgı kuru maya
1 cay kasıgı tuz
1 fiske seker

Ustu için:
4-5 adet kucuk sosis
birkac dilim salam
rendelenmis kasar peyniri
10-12 adet zeytin (yada dogranmıs konserve zeytin)
2 adet carlıston yada sivri biber
kekik
yarım su bardagı su
1 yemek kasıgı salca


Yapılışı

Oncelikle,unun icine yag,maya,tuz,seker ve sut eklenerek yogurulur.Hamur dinlenmeye bırakılır.Sosis,salam,zeytin ve biberler dogranır.Salca yarım su bardagı su icinde karıstırılır ve koyu bir kıvam elde edilir.Hamur biraz dinlendikten sonra merdaneyle acılır ve borcama yayılır.Ustune salcalı karısım bir kasık yardımıyla dokulur ve dogranmıs malzemeler ve rendelenmis kasar peyniri serpilir.Istege gore malzemeler konmadan hemen once salcaya kekik ılave edilebilir.Salcanız tuzsuz ise tuz da ilave edilir.Pizza 200 derece fırında pişirilir..Afiet olsun..


Elif diyorki:
Dun aksam ıftardan sonra biraz rahatsızlanmıstım.Fakat kendimi dinlemek yerine mutfaga gittim ve pizza yaptım:)Hamurunu kendi olculerimle yaptım cok da guzel oldu.Ustune ben yukardaki malzemeleri kullandım ama ıstege gore sadece sucuk domates yada belki sebze kullanılabilir.Velhasıl,pizzam dısarda yedigimiz pizzaları hic ozletmedi:)



21 Ağustos 2009 Cuma

Revani


Malzemeler

2 yumurta
3/4 su bardagı seker
yarım su bardagı yogurt
1 paket kabartma tozu
1 su bardagı un
yarım su bardagı irmik

Şurubu için:
2 su bardagı seker
2 su bardagı su
1 kucuk parca limon tuzu

Yapılısı

Seker ve yumurtalar iyice cırpılır.Ustune yogurt eklenip tekrar cırpılır.Daha sonra un ve kabartma tozu karıstırılıp eklenir,irmikte koyulduktan sonra iyice karıstırılır.200 derece fırında pişirilir.Şurubu için 2 bardak seker ve su bir tencerede pişirilir ve ocaktan almadan once limontuzu katılır.Surup ve kek biraz ılıdıktan sonra,surup kekin ustune bir kasık yardımıyla dökülür..Afiet olsun..


Elif diyorki:

Uzun zamandır serbetli tatlı yapmıyordum.Lakin, kremalı tatlıları daha cok seviyorum:)Bugun ramazanın da ılk gunu olması vesilesiyle serbetli bir tatlı yapayım o da revani olsun dedim ve annemin kırmızı kaplı tarif defterini karıstırmaya basladım:)Tatlının olculeri cogaltılabilir mesela kalabalık bir misafir icin yapılıyorsa cunku ben annemin tarifindeki olculerin yarısını kullandım.Ayrıca irmik de cogaltılabilir ve hatta bence oyle daha lezzetli olucaktır,inanıyorum ki:)

Gül Börek


Malzemeler (2 kucuk fırın tepsilik)

3 yufka
1 cay bardagı süt
1 cay bardagı yogurt
yarım cay bardagı zeytinyağ
1 yumurta sarısı

İçi için:
5 adet patates
2 adet soğan
tuz,karabiber


Yapılışı

Patateslerin kabukları soyulduktan sonra herbiri 4-5 parcaya ayrılıp,tuzlu suda kaynatılır.Soganlar kucuk kucuk dogranıp yagda kavrulur.Haslanan patatesler ve soganlara karabiber de ekleyip bir catal yardımıyla patatesler ezılerek karıstırılır.Yufkalar ustuste iken enlemesine 4 parmaklık kalınlıkda kesilir ve en uc kısımları haric boylamasına 2 ye bolunur.Ayrı bir kasede sut,yogurt ve yağ karıstırılır.Yufka parcalarının ıcıne bu karısımdan surulur ve harcdan enlemesine koyulur.Harc koyulan yonde rulo yapılır ve gul sekline gelicek sekilde içe dogru sarılır.Ustlerıne yumurta sarısı surulup,200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir..


Elif diyorki:

Gul borek surekli yaptıgım ve harc malzemesini istegime gore guncelledigim bir borek:)Bazen kıymalı soganlı,bazen peynirli ama bu sefer patatesli yaptım:)Birkac saat sonra sahurda yenmek uzere mutfakta bekliyolar sevgili boreklerim.Ayrıca,gül boregimi, simdi coook uzaklarda olan nişanlıma ithaf ediyorum:)

20 Ağustos 2009 Perşembe

Muhallebili Kurabiye


Malzemeler
150 gr margarin
1 cay bardagı yogurt
3 yemek kasıgı kakao
3 yemek kasıgı seker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldıgı kadar un

Muhallebi:
1 su bardagı sut
1 yemek kasıgı un
1 tatlı kasıgı pirinc unu
1 yemek kasıgı seker
1 paket vanilya

Yapılışı
Un ve pirinc unu cok az sut ile iyice ozenir.Daha sonra 1 bardak sute ılave edilip pisirilir.Kaynayınca seker ve vanılya eklenir.Sogumaya bırakılır.Hamuru icin seker,kakao,yogurt ve eritilmis margarin karıstırılır.Ustune un,kabartma tozu ve vanılya eklenir.Sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yogurulur.Ardından hamurdan kucuk parcalar koparılıp ıcıne muhallebiden koyulur ve kapatılır.Yaglanmıs ya da yaglı kagıt serilmis fırın tepsisine dızıldıkten sonra 200 derece fırında pişirilir..

Elif diyorki:
Bu ici muhallebi dolu kurabiyeler usulune gore yapılırsa cok lezzetli oluyor.Fakat hamurun yeterince sert,muhallebininde yeterince katı olması gerek.Yoksa sonuc tam bir husran,deneyimler konusuyor:)

Patatesli Patlıcan Yemeği


Malzemeler

3 tane patates
5 tane patlıcan
1 tane sogan
4-5 tane domates
1 yemek kasıgı salca
4 diş sarımsak
Yarım cay bardagı zeytin yağı
Tuz,kekik


Yapılışı

Sogan ve sarımsaklar kucuk kucuk dogranır ve zeytinyagında kavrulur.Patatesler ve patlıcanlar kup kup dogranıp,yemege eklenene kadar tuzlu suda bekletilir.Soganlar kavrulduktan sonra once patatesler koyulur ve biraz kavrulur.Ardından patlıcanlar koyulup biraz kavrulur.Daha sonra kabugu soyulmus ve rendelenmis domatesler eklenir.Bir tasım kaynadıktan sonra icine 1 bardak suda cozulmus 1 kasık salca eklenir ve sebzeler pisene kadar kısık ateste yemek pişirilir.Tuzu ayarlandıktan sonra,ocaktan almadan hemen once kekik eklenir.Suyunun daha cok olmasını isterseniz kaynarken icine 1-2 bardak daha su ekleyebilirsiniz..

Fırında Patates




Malzemeler
5 adet patates
Yarım cay bardagı zeytinyagı
2 cay kasıgı kekik
1 cay kasıgı kimyon
tuz
1 su bardagı su
Yarım su bardagı kasar peyniri

Yapılısı
Patatesler soyulup,istenilen sekilde dogranır.Daha sonra derin bir kapta zeytinyagı,keik,kimyon,tuz eklenip iyice karıstırılır.Teflon bir tavaya aktarıldıktan sonra 1 su bardagı su ilave edilerek pisirilir.Daha sonra borcama ya da fırın tepsisine yayılan patateslerin ustune kasar serpilir ve 8-10 dk 200 derece fırında pişirilir.Afiet olsun..

Elif diyorki:
Bu benim cok yaptıgım pratik bir aperatif.Yemek olacak mertebede degil kendisi:)Ama kahvaltılarımızı susleyebilir,pekala.Ayrıca,kekik patatese cok yakısıyor.Kimyon da yeni alısmaya basladıgım bir tat.Kekik gibi herseyle gitmiyor fakat patates ve tavukta cok gusel bir tat bırakıyor kimyon.Bugun annemin canı istemis onun icin yaptım fırında patatesi.Hazır yapmısken blogumda da paylasayım dedim:)

Yogurtlu Patlıcan Salatası




Malzemeler
5 adet patlıcan
1 kase yogurt
4-5 dis sarımsak
yarım cay bardagı iri parcalı ceviz kırığı
zeytinyagı
tuz,pulbiber,nane

Yapılısı
Patlıcanları ocak atesinde kozlenir.Sonra kabukları soyulup kucuk kucuk dogranır.1 kase cırpılmıs yogurt icine dovulmus sarımsaklar, istege gore tuz,zeytinyagı ve cevizler eklenir.Bu karısım dogranmıs patlıcanların ustune dokulur ve iyice karıstırılır.Daha sonra ustunu suslemek ve lezzet katmak amacıyla pulbiber ve nane ekilir.Afiet olsun..

Elif diyorki:
Patlıcanları ilk defa evdeki ocakta kozledım:)Ocagın kirlenmesi dısında gayet hos bir aktiviteydi.Hatta kozlenmis patlıcanları bu kadar cabuk piştikleri icin cok sevdim:)Sonrası zaten cok kolay ve lezzetli.

Peynirli Makarna Böreği


Malzemeler

Yarım paket makarna
Peynir
Maydonoz
Zeytinyağ
Sut
Yogurt
1 yada 2 adet yufka


Yapılısı

Makarna haslanır.İstenilen kadar peynir alınıp derin bir kapta ezilir.Yine istenilen kadar dogranmıs maydonozla birlikte yarım su bardagı sut,yarım su bardagı yogurt ve yarım cay bardagı zeytinyag ile karıstırılır.Makarna piştikten sonra suzulur ve karısım icine eklenir.Bir tepsiye yada borcama yufka iki kat serilir.Yufkaların arasına ve ustune yine yarım olcu sut yarım olcu yogurt ve birazda zeytinyagından olusan sos surulur ve makarnalı ic koyulur.Ustune kalan yufka aynı sekilde sosla ıslatılarak koyulur.En uste bu sos ya da yumurta sarısı surulup,fırına verilir.Afiet olsun..

19 Ağustos 2009 Çarşamba

MİMlenmişim haberim yok:)

Ben bu blog aleminde cok yeniyim,o yuzden terimleri tam cozemedim henuz.Daha gecen gundu Melis'in bana izleyici bolumum olmadıgını hatırlattıgı:)Bi baktım simdi de mimlenmişim:)Madem oyle ben de kapagını ve tanıtımını bloguma koymaya cok can attıgım amma velakin insanların iştahını kacıracagından dolayı sonradan vazgectigim kitabı takdim ediyorum sizlere: Pandora.
Pandora bir vampirin hayatını anlatan,Anne Rice tarafından kaleme alınmıs bir kitap.Pandora zenginlik icinde buyumus fakat aılesi istedigini alma konusunda usta vampirler tarafından katledilmis o da ulkesini terkedip eski yunan yerleskelerine goc etmek zorunda kalmıstır.Burda kurtarabildigi servetiyle kendine yeni bir hayat kurmaya calısan Pandora, kanlı ruyalar gormeye baslar.Her ruyada henuz farkında olmadıgı vampirlere ait hayatla ilgili ruyalar gorur.Pandora kendini ruyalardan arındırmak icin onceleri rahibesi oldugu İsis tanrısına onun kilisesinde dua etmeye baslar.Bu sırada ılerıde vazgecemedigi sevgilisi olacak olan ve kiliseye musallat olan kotu gucleri yok etmeye calısan yakısıklı ve iyi yurekli vampir Marius'la tanısır.Boylece ask, ihtiras ve tarih kokan Pandora'nın hıkayesi vampir olmasıyla devam eder..Anne Rice okuyanlar bilirler ki kendisi harikulade bir dogaustu yaratıklar yazıcısıdır.'Interview with the Vampire' filmini biliyordur herkes sanırım.İste o filmin cekildigi kitabın yazarıdır kendisi ayrıca.Oyleki kitaplarıyla bircok okulda Vampir Literatur Calısmaları'na da sebebiyet vermistir,Anne Rice.
Nedir peki beni bu kadar etkileyen bu kıtapta?Pandora bir gunluk tarzında yazılmıs ki bu size daha gercekci geliyor.Ayrıca kitap inanılmaz bir hayalgucunden beslenmis.Piyasada vampirlerle ilgili bırsuru sey izleyebilirsiniz ya da okuyabilirsiniz.Ama ben Anne Rice'ın kıtaplarından oyle etkilenmisim ki vampir miti icin sadece onun dediklerini dogru kabul ediyorum.Twilight,True Blood bir yanda dursun,Anne Rice kitaplarında okudugum neyse benim vampirler icin tanıdıgım kurallar onlardur:)Kıtabı okuyalı birkac ay oluyor.Bir de zaten kitap okurken begendigim cumlelerin altını cizen ınsanlardan degilim.O yuzden MİM amacına ulassın diye,rastgele bir cumle secip size sunuyorum asagıda..Cumle tam da Pandora vamprilerin tanrıcası Akasha'dan ıctıkten ve vampirlige ilk adımını attıktan hemen sonra kendisinin sarfettigi sozlerden olusuyor..
"İçime dolan nektarla beraber yeni bir krallıga attım adımımı."
Beni MİMledigi icin Melis'e tesekkurler..:)

16 Ağustos 2009 Pazar

Bulgur Pilavı


Malzemeler

5-6 adet domates
1 adet sogan
4-5 adet sivri biber
yarım cay bardagı zeytinyag
1 yemek kasıgı salca
2 su bardagı bulgur
2 su bardagı su
1 adet tavuk bulyon
tuz


Yapılısı

Bulgur ayıklanır ve ıslatılır.Sogan ve biber kucuk kucuk dogranıp zeytinyag ile iyice kavrulur.Domateslerin kabukları soyulup,dogranır ya da rendelenir.Sogan ve biber kavrulduktan sonra domatesler ve salca ılave edilir.Ustune yaklasık 10-15 dkdır ıslanan bulgurlar suzulup,eklenir.Bulyon 1 bardak kaynar suda eritilir ve diger 1 bardak su ıle pilava ilave edilir.Tuzu ayarlanıp,iyice karıstırılır.Suyunu tamamen cekene kadar pişirilir.Afiet olsun..

Tiramisu


Malzemeler

Keki icin:
2 yumurta
1 su bardagı seker
yarım su bardagı sut
yarım su bardagı yogurt
1 yemek kasıgı katıyağ
1 tane kabartma tozu
1 tane premium vanilya
aldıgı kadar un


Kreması icin:
5+1 su bardagı sut
5 yemek kasıgı un
1 yemek kasıgı nisasta
6 yemek kasıgı seker
yarım paket krem santi
yarım paket labne peyniri


Keki ıslatmak icin:
2 tatlı kasıgı nescafe
2 tatlı kasıgı seker
yarım su bardagı sut
yarım su bardagı kaynar su


Ustu icin:
Kakao


Yapılışı

Yumurta ve seker iyice cırpılır.Ustune eritilmis halde katıyag ve yogurt ıle sut ılave edilir ve tekrar cırpılır.Sonra aldıgı kadar un,unun ustune kabartma tozu ve vanilya ilave edilir.Yavas ayarda cırpılır.200 derece fırında pisirilir.Kreması icin,5 bardak sut bir tencereye aktarılır.1 bardak sut ile un ve nisansta puruzsuz bır kıvama gelene kadar el cırpıcısı ıle cırpılır ve sute ılave edilir.Krema kaynayana kadar karıstırılır ve kaynayınca seker ılave edılip karıstırıldıktan sonra sogumaya bırakılır.Kek soguduktan sonra eninden 2 ye ayrılır.Krema tamamen soguduktan sonra labne peyniri ve krem santi tozu ilave edilip mikserle 3-5 dk cırpılır.Keki ıslatmak icin nescafe,seker,su,sut karıstılır ve yarısı kekin ustune kasık kasık dokulur.Bir kat kremadan koyulur.Ustune kekin 2.katı koyulur ve kalan sos ıle ıslatılır.Ustune kalan krema koyulur.Kekin her yerini kremayla kapladıktan sonra ustune kakao serpilir.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu benim ilk tiramisum.Ama bilmiyorum kacıncı pastam:)Pasta yemeyi de yapmayı da cok seviyorum.Pastalarımda pasta tabanı icin bircok tarif denedim ama burda yazdıgımda karar kıldım.Diger pasta tarifleri icinde kullanıyorum bu keki.Hem yumusak hem de ince bir pasta katı yaratabiliyorsunuz boylece.Yalnız keki eninden ikiye ayırmak biraz zor oluyor sanırım yumusak oldugu icin.Ayrıca ayırma islemi icin kesinlikle kekin tamamen sogumus olması gerek.Yoksa kek paramparca oluyo,tecrubelerimden biliyorum:)Bunun dısında labneyi yarım paket kullandım cunku labneli kremalarla pek de hos bir gecmisim yok:)Ayrıca krema tamamen sogumadıysa labne kremada mayalanabiliyor:)Yarım paket de kremsanti kullandım ki, hem daha kıvamlı hemde daha lezzetli bir krema elde ettim.Boylece ilk tiramisumu da basarıyla gerceklestirdim:P Pasta yapmakda gitgide uzmanlasıyorum acıkcası ve bu da beni hazır pastaları yiyemez duruma dusuruyor,gercekten ilginc:)

Tuzlu Muffinler




Malzemeler

2 yumurta
1 su bardagı yogurt
1 su bardagı sut
yarım cay bardağı sıvıyağ
1 parmak sucuk
1 kucuk kase çökelek
1 tane kabartma tozu
un
tuz


Yapılısı

Yumurtalar derin bır kapta cırpılır.Ustune sut,yogurt ve yağ eklenir.Tekrar cırpılır.Sucuklar kucuk kucuk dogranır ve una bulanır.Aldıgı kadar un,sucuklar,cokelek,kabartma tozu ve tuz koyulur.Tekrar cırpılır.Bir kasıkla kucuk kek kalıplarına dızılır.Ya da fırın tepsisine yayılır.200 derecede 15-20 dk sure ile pişirilir.İstege baglı olarak fırına vermeden once ustlerıne dilimlenmis domates koyulabilir.


Elif diyorki:
Bu muffinleri yaparken gecen gun teyzemde gordugum tuzlu kekten esinlendim.Sonra onları top kek kalıplarına koyunca bole sevimli oldular.Sucuk ve cokelek de birbirine cok yakısmıs,ilk defa denememe ragmen.

Biber Dolması




Malzemeler

8-10 tane biber
1 su bardagı pirinc
1 tane sogan
yarım cay bardagı zeytinyagı
2 dis sarımsak
3-4 domates
1 yemek kasıgı salca
kus uzumu
dolmalık fıstık
kekik
karabiber
tuz


Yapılışı

Pirincler ayıklanıp ıslatılır.Sogan ve sarımsak kucuk kucuk dogranır ve dolmalık fıstıklarla zeytinyagında biraz kavrulur.Domateslerin kabukları soyulup,rendelenir ve 1 kasık salca ıle karıstırılıp soganların ustune eklenir.Daha sonra süzülmüs pirincler eklenir, biraz kavrulur.Kus uzumu, kekik,karabiber ve tuz atılır.İyice karıstırılır ve ocaktan alınır.Biberler yıkandıktan sonra sapkaları kesilir.İcine harctan koyulur.Ustunde biraz bosluk bırakılır ve sapkalar ya da domates dilimleri ile kapatılır.



14 Ağustos 2009 Cuma

Fırında Mucver


Malzemeler

1 tane havuc
1 tane sogan
2 dis sarımsak
1 tane patates
2 tane kabak
yarım cay bardagı zeytinyagı
1 yumurta
2 yemek kasıgı un
yarım paket kabartma tozu
tuz,kekik


Yapılısı

Once tum sebzeler rendelenir.Daha sonra sogan,sarımsak,havuc,patates,kabak sırasıyla eklenerek tavada zeytinyagı ile biraz kavrulur.Sebzeler kavrulduktan sonra sogurken, ayrı bir kapta 2 yemek kasıgı un ve kabartma tuzu biraz su ile karıstırılır ve ıyıce ezılır sona yumurta da eklenip karıstırılır.Bu karısım sebzelerin uzerıne eklenir.Tuz, istege gore kekik,nane,karabiber eklenir.Iyıce karıstırdıktan sonra borcama aktarılıp 200 derece uzeri ıyice kızarana kadar pısırılır.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu tarifi de Portakal Agacı'nda gormustum ve yıne evdeki malzemeler Portakal Agacı'ndaki tarifi karsılamıyorlardı.O yuzden ben de fikri Portakal Agacı'ndan alıp kendıme gore malzemeleri ayarladım.Sonuctan da cok memnun kaldım.Yalnız biraz ince oldular.Malzemeyi daha bol tutmak ya da borcamı daha kucuk tutmak gerekiyodu sanırım:)Ama neyseki lezzetiyle inceligini pek de umursamadım.Bazen yemeklerim cok lezzetli oluyor ama sekilleri de bir o kadar bozuk:)Neden acaba:P

13 Ağustos 2009 Perşembe

Başamel Soslu Sucuklu Makarna




Malzemeler

Yarım paket makarna
Sucuk
Kasar peyniri


Sos icin;

2 su bardagı sut
1 tatlı kasıgı tereyagı
1 tatlı kasıgı sıvı yag
2 yemek kasıgı un
tuz


Yapılısı

Makarna suda haslanır.Sucuklar az bir yag ile kızartılır.Bu arada basamel sos icin un tereyagı ve sıvı yag ile kavrulur.Ustune sut eklenir.Topak topak olmasını engellemek icin el cırpıcısı ile cırpılabilir.Kaynatıp tuzunu ayarladıktan sonra sos,istenildigi kadar rendelenmis kasar peynir ve kızarmıs sucuklar makarnaya eklenir, karıstırılır.Daha sonra bır borcama yayılıp,ustune de rendelenmis kasar peyniri serpilip ustu kızarana kadar fırında pisirilir.Afiet olsun..




Elif diyorki:
Bu tarifi Portakal Agacı'nda gordum.Biraz kendime gore uyarladım acıkcası.Nedense ben bir tarifi harfiyen yerine getirip yapamıyorum:)Mesela mutlaka yagı azaltıyorum ve eger sıvı yag kullanılabılcek bir yemekse kesinlikle sıvı yagı tercih ediyorum.Bazen de evde malzemelerin hepsı olmuyor.Boylece alternatif bir tarif yaratmak tamamen hayal gucunuze kalıyo:)


Yogurt Corbası


Malzemeler

1 su bardagı yogurt
2 yemek kasıgı un
5-6 bardak su
1 yumurta
2 yemek kasıgı yarma veya pirinc
nane,tuz


Yapılısı

Yogurt, un ve yumurta cırpıcı bır aletle karıstırılır.Ocakta kaynatıktan sonra ustune 5-6 bardak kaynar su ilave edilir.Tuzu ayarlanır.Kaynayana kadar karıstırılır.Kaynadıktan sonra pirinc ya da yarma ilave edilir ve pisene kadar kısık ateste kaynatılır.Arada karıstırılır.Istege baglı olarak nane tavada yag ıle kavrulduktan sonra corbanın ustune ilave edilir ya da corba pıstıkten sonra dırek ılave edilir.


Elif diyorki:

Yogurt corbasını bilmeyen yoktur sanırım.Cok pratık ve kolay.Bugun bu corbayı yaptıgım ıcın bloga da koyayım dedım.Ben naneyi direk corbanın ıcıne attım daha saglıklı oldugu ıcın.Ama tabı kızgın yagda bıraz kavrulup sonra corbaya eklendıgınde cok daha leziz oluyor, her saglıksız seyin nedense daha lezzetli oldugu gibi:)

12 Ağustos 2009 Çarşamba

Patlıcan Musakka


Malzemeler

6-7 tane patlıcan
1 tane soğan
3 dis sarımsak
1 su bardagı pişmiş kıyma
yarım cay bardagı zeytinyagı
5-6 adet domates
1 yemek kasıgı salca
su,tuz,karabiber


Yapılışı

Patlıcanları alacalı bir sekilde soyduktan sonra ıstenilen sekilde dogranır ve bir muddet tuzlu suda dınlendırılır.Dogranılan sogan ve sarımsak zeytinyag ile biraz kavrulur.Ustune kıyma eklenir ve biraz daha kavurulur.Domateslerin kabugu soyulup, robotta pure halıne getırılır veya rendelenir.Patlıcanlar tuzlu sudan suzulup tencerede digerleri ile birlikte biraz kavrulur ve ustune domates sosu eklenir.Ardından suda eritilmis salca ve ıstenılen mıktarda su yemege eklenir.Tuzu da ayarlanır,istege gore karabiber koyulur.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu yemegi ben kafama estigi gibi yaptım.Bir cok musakka tarifine uymayabilir acıkcası.Patlıcanları yuvarlak dogramadım mesela:P Istege gore biber de eklenebilir tabi patates de.Hic patlıcan yemeyen abim bu yemegi bayılarak yedi:)Napalım iste, bu da benim patlıcan musakkam:)




Soğan Çorbası


Malzemeler

4 tane sogan
2 su bardagı sut
5 su bardagı su
1 yumurta sarısı
2 yemek kasıgı un
2 yemek kasıgı zeytin yagı
tuz,karabiber,kekik


Yapılısı

Once soganları robotta rendeleyelim.Sonra zeytin yagı ıle bıraz kavuralım.Bu arada 2 yemek kasıgı un, sut ve yumurta sarısını bır kapta ıyıce karıstıralım.Soganlar kavrulduktan sonra karısımı ve 5 bardak suyu ekleyıp, tuzunu da ayarlayıp bir muddet kaynatalım.Daha sonra cırpıcı bir aletle corbayı cırpıp kıvamlı ve pürüssüz bir hale getirebiliriz.Ustune karabiber ve kekik serpip servis edebiliriz.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Bu corba 97-98 Sofra sayısında gordugum bir Emine Beder tarifi.Ilk defa bugun deneme fırsatı buldum ve evdekilerin tepkılerinin ne olcagını merak ederek heyecanla bu corbayı yaptım.Tarifde yazan margarin yerine zeytin yagı kullandım boylece corbam daha saglıklı oldu.Sonradan, corbayı kışın annemin cok sık yaptıgını ve aslında babamla abimin pek de sevmedigini ogrendim.Annemse tam tersine bayılıyormus:)Ama bugun corbamı ıstahla yediler cunku cok actılar:)Ama her zaman ikinci kaseyi isteyen babam bu sefer hıc oralı olmadı:)Boylece bu corbayı da hafızama alıp diger tariflerin yanına yolladım:)

Islak Kek


Malzemeler

3 yumurta
1 su bardagı seker
1 yemek kasıgı tereyagı veya margarin
yarım su bardagı yogurt,yarım su bardagı sut
1 paket kabartma tozu
1 paket Dr. Oetker Gourmet vanilya
3 yemek kasıgı kakao (istege gore artırılabılır)
aldıgı kadar un
1 cay bardagı fındık

Sosu icin

3 bardak sut
3 tatlı kasıgı seker
3 tatlı kasıgı kakao
1 tatlı kasıgı margarın


Yapılışı

Yumurtaları derın bır kaba kırıp ustune bır bardak sekeri bosaltalım.Mıkserle son ayarda karısım beyazlasana kadar cırpalım.Ustune yogurt ve sut ile erittigimiz tereyagını ekleyelim.Mıkserle biraz karıstırdıktan sonra icine ayrı bir kapta karıstırdıgımız un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyelim.Daha sonra fındıkları da ekleyıp yavasca karıstırdıktan sonra tabanı yaglanmıs borcama veya fırın tepsisine aktaralım.180 derece 20-25 dk pısırelım.Kurdan yada bıcagı keke batırdıgımızda temız cıkıyorsa pısmıs demektir.Bu arada sosumuzu yukarda yazan tum malzemeyi birlestirip pisirelim ve sogumaya bırakalım.Kek pıstıkten sonra ustunde kurdanla delıkler acalım ve sonra sosu dokelım.Afiet olsun..

Elif diyorki:

Bu keki yıllardır yapıyorum.Hatta en sık yaptıgım tatlı dıyebilirim:)Bugun de abim yapmamı istedi, ona yaptım.Fındık ıstege gore koyulabılır ya da koyulmayabılır.Ayrıca yag olarak sıvı yag da kullanabilirsiniz.Yani bu kek istege gore malzemeleri ayarlanabilir bir kek:)Ayrıca gecenlerde kesfettigim Selin Caglayan'ın sitesinde rastladım ilk defa Gourmet vanilyalı tatlılara.Bende bi deneyim dedim bu vanılyayı.Gercekten de cok gusel bir lezzet katıyor neye koyarsanız koyun. Ben cok begendim.

Havuclu Patatesli Kabak Yemegi


Malzemeler

3 tane havuc
1 tane patates
4 tane kabak
1 tane kuru sogan
4 dis sarımsak
yarım cay bardagı zeytin yagı
4 tane domates
tuz


Yapılışı

Kabuklarını soyup dıledıgımız sekılde ama kucuk olarak havuc,patates,kabak,sogan ve sarımsakları dograyalım. Sogan,sarımsak ve havucu bir miktar yagı koydugumuz tencerede kızartalım.Sonra patateslerı ekleyelim.En son kabakları da ekledikten sonra ustune robotta pure halıne getırdıgımız ya da rendeledıgımız domatesleri koyalım. Dıledıgımız kadar su ve tuz koyup bir miktar pişirelim.Afiet olsun..


Elif diyorki:

Oncelikle yemegin renkleri cok guzel gorunuyor.Rengarenk, icinde sarı,turuncu,kırmızı,yesil olan bir yemek..Tamam fotografda pek de belli olmamıs ama gercekten de ole yapınca siz de gorursunuz:)Tadı da cok guzel.Bizimkiler cok begendiler:)Ben de cok begendim acıkcası.Dolapta ne varsa kullanmısım gıbı gozukse de sonuctan memnun kaldık aılece:)

Domates Çorbası


Malzemeler

5 tane orta boy domates
1 tatlı kasıgı salca
2 corba kasıgı zeytin yagı
5-6 bardak su
1 cay kasıgı kekik
1 cay kasıgı karabiber
tuz

Yapılışı

Once domateslerın kabuklarını soyalım sonra robotta pure halıne getırelım.Zeytin yagı koydugumuz tencereye domatesleri de ekleyelım.Ustune 5 bardak su ve icinde salcayı erittigimiz 1 bardak daha suyu ekleyelim.Bu arada tencerenin altı acık sekilde.Ustune karabiber, kekik ve tuzu koydugumuz corbayı kaynatana kadar karıstıralım.Daha sonra bir muddet kaynatalım.Boylece corba daha ozlu bir hale geliyor. Ocaktan ındırdıkten sonra corbayı blendırdan gecirebiliriz ya da mikserle karıstırabiliriz. Afiet olsun..

Elif diyorki:

Bu corbayı ne zaman yapsam cok begeniliyor.Bugun de yaptım ve hepsı bitti:)Ayrıca, domatesle kekik birbirine cok yakısıyor.Denemenizi tavsiye ederim.Bi de bu corba pıstıkten sonra ıyice ozlu olsun diye cırpıcı bir aletle karıstırdım ama ismini bilmiyorum:)Mutfakta alet tanımadaki cahilligime verin:)Cunku hergun kullandigim aletlerın ısmını tam olarak bilmiyorum.Mutfakta yeni degilim aslında ama iste butun bunların ısmını bılecek kadar da cok vakit gecirmedim diyelim bu tarif de burda bitsin:)

11 Ağustos 2009 Salı

Armutlu Cevizli Pay




Malzemeler


İçi için

8-10 orta boy armut
3 yemek kasıgı seker
yarım limonun suyu
yarım su bardagı ceviz
2 tatlı kasıgı mısır nisastası
yarım cay bardagı su


Hamuru için

2 su bardagı un
yarım paket margarin
1 tutam tuz
1 yemek kasıgı seker
su


Yapılışı:

İlk once iç icin, armutların kabuklarını soyup ınce ınce dılımleyelım. Daha sonra armutları tencere de 3 yemek kasıgı seker ve yarım lımon suyu ıle pişirelim bir muddet. Armutlar suyunu bırakıyor pişirirken.Suyunu biraz cekmissen icine ayrı bır kapta karıstırdıgımız mısır nisastası ve suyu ekleyelim.Biraz karısıtırınca daha ozlu bir kıvam alıyor.Sonra icine cevizleri ekleyip sogumaya bırakabılırız.Hamuru icinse unu, tuz, seker ve eritilmis margarini derin bir kapta karıstırıp ustune aldıgı kadar su ekleyelim.(Yaklasık yarım bardak su ile yapmıstım ben) Hamuru iyice yogurduktan sonra ıkıye ayırıp, merdane ile acalım.İlk parcayı kenarları borcamdan sarkıcak sekilde koyalım.Ustune ıc malzemesini koyduktan sonra ikinci parcayı da biraz genis acıp ustune koyalım.Sonra kenarları birlestirelim ve onceden ısıtılmıs fırında 200 derece 20-25 dk pişirelim.Fırından cıktıktan sonra da tadına bakmak ıcın sabırsız davranmayalım:)Cunku ben oyle yaptım ve tadını begenmedım.Sonra sabah kalktıgımda tekrar baktım.Tatlı kendıne gelmıs, tadı guzellesmisti:)Bence gayet hafif ve lezzetli bir tatlı oldu.Afiet olsun..

10 Ağustos 2009 Pazartesi

Top Cezerye


İşte ilk tarifim:)

Top cezerye tarifini ilk defa 1997-1998 Sofra sayısında gormustum. Malzemeleri kendimce biraz degistirdim ve simdi size sunuyorum..


Malzemeler:

5-6 orta boy havuç

3 yemek kasıgı şeker

1 paket kakaolu petibör bisküvi

1 yemek kasıgı katı yağ

Cekirdekleri cıkarılmıs vişne

Hindistan cevizi


Yapılışı:

Havucları rendeleyip tencereye aktardıktan sonra 3 yemek kasıgı sekeri ekleyelim.Suyunu salıp tekrar cekene kadar pisirelim. Biraz sogumaya bırakalım.Daha sonra petıbor bisküvileri derin bır kapta ufaladıktan sonra ustune havucları ekleyelim.Erittigimiz bir yemek kasıgı katı yagı ve miktarı istege baglı visneyi (ben 15 kadar kullandım) karısıma ekleyelim. Visne burda cogu tatlıda lımonun gordugu gorevı goruyor:)Ayrıca kakao ıle cok hos bir tat veriyor. Butun malzemeleri elimizle yogurarak karıstıralım.Elimizi hafif ıslatıp, karısımdan aldıgımız kucuk parcaları yuvarlak haline getirip hindistan cevizine bulayalım.Biraz dolapta beklettikten sonra tatlı kendine gelicek ve sunuma hazır olucaktır.Afiet olsun..


9 Ağustos 2009 Pazar

Hoşgeldim:)

Gecenin bir yarısında blog acmaya karar verip, neler yapabilecegimi henuz kesfederken kendime bir "Hoşgeldin" demek istedim:) Yarından tezi yok, yeni atıldıgım macera 'laboratuarım mutfak' ta kendi cabalarımla yapmaya calıstıgım yemeklerin resımlerini ve tariflerini paylasacagım. Tabii sadece yemeklerle kısıtlı degil. Daha paylasmak istedigim cok sey var, ne de olsa artık deneylerimi gerceklestirdigim yeni calısma ortamım yani laboratuarım mutfak..:)